Nederland op plek 1 voor investeringen infrastructuur

Nederland is weer eens het beste jongetje van de klas. Uit de nieuw verschenen CMS Infrastructure Index: A New Direction komt Nederland namelijk uit de bus als meest aantrekkelijke locatie ter wereld voor investeringen in infrastructuur.

Top 3

Op basis van een zes hoofdindicatoren (economische status, duurzaamheid en innovatie, belastingklimaat, politieke stabiliteit, ondernemingsklimaat en particulier participatie) scoort Nederland het hoogst van de 40 jurisdicties die gemeten zijn. Canada en Duitsland maken de top 3 compleet. Voorheen stond het Verenigd Koninkrijk op één, maar door de Brexit en de daarmee gepaard gaande politieke onzekerheid zijn zij gezakt naar de vierde plaats.

Aanbestedingen

Het succes van Nederland is deels toe te schrijven aan de transparante en efficiënte aanbestedingsprocedures en een gezonde investering van miljarden euro’s in publiek-private samenwerkingen (PPS) op het gebeid van weg- en waterbouw. Voorbeelden van grote projecten die momenteel worden aanbesteed zijn de Blankenburgtunnel (bijna €600 miljoen) en de €1 miljard kostende projecten voor de A13/A16 Rotterdam en Afsluitdijk

Nederland wordt gezien als voorbeeld voor andere regeringen, omdat transparantie en duidelijke strategische visie de agenda bepalen voor infrastructuur. Hierin spelen aanbestedingen uiteraard een grote rol.

Wat betekent dit voor aanbestedingsland?

Ondanks dat Nederland het afgelopen jaar 208 dagen zonder regering heeft gezeten, wordt er voor 2017 3,3% bbp groei verwacht, de hoogste groei sinds 2007. In ons nieuwsbericht van 13 oktober over het nieuwe regeerakkoord constateerden we ook al dat er de komende jaren goed geïnvesteerd gaat worden op het gebied van infrastructuur, innovatie en duurzaamheid. Het rapport van CMS laat ook duidelijk een aantal potentiële nieuwe investeringscategorieën zien, zoals 4G, oplaadstations, parkeerfaciliteiten en ‘impact technology’.

Hiermee lijkt een stijgende lijn te zijn ingezet voor investeringen op innovatie en infrastructuur en ziet het er naar uit dat veel nieuwe opdrachten zullen worden uitgezet.

Wij houden het allemaal voor je in de gaten. Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met onze helpdesk via 033 445 30 30 of mail naar info@qcore.nl.