3 trucs om een aanbesteding te winnen waar niet meer wordt ingetrapt

10 okt 2021 2 minuten leestijd Irene Irene

Wanneer je inschrijft op een aanbesteding doe je dat met één doel: de aanbesteding winnen. Als deelnemer aan een tender haal je natuurlijk alles uit de kast om dat doel te bereiken. Tegen beter weten in proberen inschrijvers wel eens met slimmigheden de concurrentie af te snijden. Vaak zonder succes. Lees hier de 3 grootste tender-trucs waar al lang niet meer wordt ingetrapt.

In de inschrijving aangeven dat alles mogelijk is

Een veelgebruikte truc van inschrijvers - die in het verleden nog wel eens zijn vruchten afwierp - is in de inschrijving verklaren dat alles mogelijk is. Mede door professionalisering van aanbestedende diensten is dit tegenwoordig een stuk lastiger en kom je hier niet mee weg. Aanbestedende diensten gaan in zo’n geval gewoon met de nummer twee of drie in zee.

Bewust niet doorvragen, terwijl je zelf beter weet

Ook veel voorkomend: er bewust voor kiezen om niet door te vragen tijdens de Nota van Inlichtingen terwijl je weet dat de aanbestedende dienst niet helemaal duidelijk is en er ruimte voor interpretatie is. In het verleden werd met deze tactiek nogal eens met een te lage prijs ingeschreven. Wanneer de tender eenmaal gewonnen was, kwam ‘opeens’ aan het licht dat er toch meer gevraagd werd van de tender-winnaar, waarmee de prijs alsnog omhoog ging.

Een aansprekend voorbeeld hiervan is de tender die ging over de levering van mobiele telefoons voor militairen. In de aanbesteding werd niet vermeld welke kleur de telefoons moesten hebben. En zo kon het gebeuren dat winnaar van de aanbesteding enkele duizenden roze mobiele telefoons bij defensie afleverde. Voor een mooie lage prijs, dat dan weer wel.

Nog een voorbeeld is een aanbesteding voor een groot aantal auto’s. In de opdracht stond beschreven dat de auto’s voorzien moesten zijn van een reservewiel. Echter was niet expliciet vermeld wáár dit reservewiel zich moest bevinden. De winnaar van deze aanbesteding leverde de auto’s af met de reservewielen op de achterbank, in plaats van netjes weggewerkt in de kofferbak.

Vragen stellen bij de Nota van Inlichtingen om het de concurrent moeilijk te maken

Het is nog steeds belangrijk om bij de Nota van Inlichtingen strategische vragen te stellen. Door goede vragen te stellen kun je jouw winkansen vergroten. Voorheen was het mogelijk om via deze weg een grotere invloed op de aanbesteding uit te oefenen. Ter verduidelijking: stel er wordt een certificering gevraagd. Volgens wetgeving mogen inschrijvers het certificaat overleggen of andere bewijslast overleggen om aan te tonen dat je aan de eisen voldoet. Wanneer je als inschrijver het certificaat daadwerkelijk hebt, probeerde je dat in de aanbesteding te wijzigen in een hard criterium te maken. Dat lukt tegenwoordig eigenlijk niet meer. Wat je nog wel kunt bereiken met het stellen van goede vragen bij de Nota van Inlichtingen lees je in de blog wat je nog meer kunt bereiken door strategische vragen te stellen.

Conclusie

Mede dankzij de komst van de aanbestedingswet, maar ook door de professionalisering van aanbestedende diensten, kom je niet meer weg met trucs om tenders te winnen. En dat is maar goed ook, want aanbestedingen win je niet met trucs, maar met een goed tenderproces en kwalitatief hoogwaardige inschrijvingen. Ben je benieuwd of jouw tenderproces op orde is? Doe dan nu de quick scan en ontdek of jij jouw proces nog kunt verbeteren! Twijfel je of jouw tenderteam wel de juiste samenstelling heeft? Download dan nu het E-book ‘Zo stel je een succesvol bidteam samen.’

E-Book zo stel je een succesvol bidteam samen