7 redenen waarom je een tender verliest zonder een tenderteam

06 sep 2021 2 minuten leestijd Anne Anne

Inschrijvingen op aanbestedingen kun je als allround bidmanager in je eentje doen of met een uitgebreider tenderteam. Maar uit ervaring weten we dat je een tender niet kunt winnen zonder dat je de juiste mensen bij elkaar verzamelt. We geven in deze blog de belangrijkste redenen waarom je aanbestedingen verliest zonder gedegen tenderteam.

Nog even los van de vraag of je alle rollen en specialismen die nodig zijn voor een succesvol tenderteam direct in huis haalt of outsourced (lees hierover ook onze blog ‘Voor- en nadelen van een interne tenderspecialist vs. een extern tenderteam’) – de kans is vele malen groter dat je die aanbesteding verliest als je geen goed team samenstelt.

Om succesvol op tenders in te schrijven, heb je namelijk disciplines nodig als projectmanagement, bidmanagement, teksten schrijven, juridische aanbestedingskennis, prijsstrategie, kennis van de aanbestedende dienst en branchekennis. Het kan zijn dat één bidmanager al deze vaardigheden in zich heeft. Waarom je toch tenders verliest zonder team?

Reden 1: er is niemand die jouw vaardigheden aanvult

Wanneer je team goed is samengesteld, zet je personen met aanvullende vaardigheden bij elkaar. Ja, het aanbestedingsschaap met de 5 poten loopt ongetwijfeld ergens rond, maar realiteit is dat er maar weinig bidmanagers zijn die alle gewenste tender-skills tot in perfectie beheersen.

Reden 2: er is niemand om je scherp te houden

Inschrijven op en het winnen van tenders is topsport. Het vergt discipline, hard werken en de juiste dingen doen. Is er geen team om je heen, dan is er ook niemand om je scherp te houden – geen sparringpartner. En dat zorgt er ongetwijfeld voor dat je tenders onnodig verliest.

Reden 3: een slechtere ‘go- / no go-beslissing’

Iedereen die inschrijft op aanbestedingen staat vooraf voor de beslissing: past deze tender bij ons bedrijf? Hoe groot is de winstkans? Oftewel: de ‘go- / no go-beslissing’ waarmee je bepaalt of je er voor gaat. Heb je geen team en dus geen weerwoord of gezonde discussie waarom je juist wel of niet voor een tender moet gaan, dan is de kans zeer reëel dat je tijd verspilt aan de verkeerde tenders. Om je bij deze beslissing te helpen heeft qcore de Go of No Go Checklist samengesteld zodat je snel kunt bepalen of een tender wel of niet bij je past.

Reden 4: een team weet meer dan één persoon

Simpel maar absoluut waar: meer mensen weten meer dan één. Dat geldt op het vlak van het aanbestedingsproces maar ook waar het de inhoud van de inschrijving betreft. Bedrijfsblindheid ligt dan al snel op de loer. Ben je nieuw in de wereld van aanbesteden? Lees dan eens onze blog over de belangrijkste zaken waar je op moet letten om aanbestedingen te winnen.

Reden 5: lastig evalueren zonder team

Een groot voordeel als je met een team van meerdere personen werkt aan aanbestedingen: het is vele malen eenvoudiger om het proces van een aanbesteding te evalueren (zowel bij verlies als winst is een evaluatie aan te raden!). Wat ging goed, wat kan beter? Was de rolverdeling goed? Evaluatie bij inschrijven op aanbestedingen is een must om tenders te winnen.

Reden 6: moeilijker om checks in te bouwen

Dit klinkt ongetwijfeld herkenbaar: je eigen werk en proces controleren is moeilijk omdat je al snel over je eigen missers heen kijkt. Zonder team is het gewoon een veel grotere uitdaging om checks in te bouwen om onnodige fouten te vermijden.

Reden 7: beïnvloeding is onmogelijk zonder team

Kijkend naar de filosofie van de bidcycle is het beïnvloeden van een aanbestedende dienst nog vóór een tender is gepubliceerd van groot belang om je winstkansen te verhogen. Het is daarom fantastisch wanneer je een sales-collega in je bidteam hebt zitten die dit op kan pakken. Heb je geen team, dan is zeker dat er geen beïnvloeding is geweest. En dat kan wel eens het verschil tussen winst en verlies zijn.

Conclusie

Samenvattend vergroot het hebben van een tenderteam je winstkansen bij aanbestedingen. Dit team kun je samenstellen met collega’s, je kunt een tenderteam uitbesteden of je maakt een mix. Naast alle genoemde voordelen zorgt het werken in een tenderteam dat de kwaliteit van je inschrijvingen omhoog gaat, voor meer plezier en nog mooier: dat er meerdere mensen zijn om samen het feestje te vieren wanneer je wint. Ben je benieuwd of jouw tenderproces op orde is? Doe dan nu de Quick Scan!

New call-to-action