Hoe kan een tenderbureau zonder kennis van mijn product voor mij tenders winnen?

06 sep 2021 2 minuten leestijd Rodger Rodger

Vraag jij je ook af hoe een extern bureau voor jou tenders kan winnen zonder dat het kennis heeft van jouw bedrijf en het product of de dienst die jij aanbiedt? Dat kan veel beter dan je misschien denkt. Hieronder leg ik je uit hoe dat kan.

Waarom kennis van jouw branche niet nodig is om te winnen

Bij het inschrijven op een tender is het erg belangrijk dat je kennis hebt van het aanbestedingsproces. Ook als je veel kennis hebt van jouw product en dit goed kan verkopen, is het nog steeds lastig om een aanbesteding binnen te halen als je niet weet hoe een aanbestedingsproces werkt.

Overheidsaanbestedingen werken allemaal volgens dezelfde regels, ongeacht in welke branche jij werkt. Een ervaren tenderspecialist kan daarom vrij snel de belangrijke zaken uit een aanbesteding vissen. Denk aan eisen, wensen en vormvereisten. De informatie die daarbij nodig is van jouw branche vragen we uit. Deze combinatie van kennis maakt dat we een sterke positie hebben om tenders te winnen. Tenslotte winnen we geen tenders vóór jou, maar mét jou.

Hoe zit dat dan met teksten die geschreven moeten worden?

Het onderdeel waar we de meeste input van jou nodig hebben, is bij de teksten die geschreven moeten worden. Bij externe tenderbureaus werkt het vaak zo dat je ofwel zelf een tekst schrijft en dat de externe tenderspecialist dit redigeert ofwel je laat je teksten schrijven door een externe tekstschrijver. Bij qcore kan het allebei.

Redigeren
Schrijf jij de tekst zelf, dan maakt onze tenderspecialist voor jou een opzet voor de teksten en bespreekt wat je daarin moet beschrijven. Daarnaast geeft hij verschillende keren feedback om jouw tekst continu te optimaliseren. Onze tenderspecialisten weten heel goed wat de aanbestedende dienst wil horen, welke punten vaak uitgevraagd worden en wat goed scoort. Hoewel ze elke keer te maken hebben met verschillende branches, zijn de zaken die uitgevraagd worden vaak vergelijkbaar. De tenderspecialist zorgt ervoor dat jouw tekst een duidelijk verhaal vertelt waarin jouw meerwaarde duidelijk naar voren komt.

Tekstschrijver
Een tekstschrijver bij qcore schrijft jouw tekst(en) aan de hand van een interview. Tijdens het interview vraagt de tekstschrijver alle benodigde informatie uit en vraagt door over zaken die voor een buitenstaander niet duidelijk zijn. Juist deze objectieve blik op jouw verhaal zorgt voor goede teksten. Zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn, springen er juist uit voor mensen die minder kennis hebben van jouw branche, zoals vaak ook de beoordelaars van de teksten!

Gouden combinatie van kennis van de klant en de expertise van qcore

Juist de combinatie van jou als expert in jouw vakgebied en ons als expert op het gebied van aanbestedingen zorgt voor hoge kwaliteit bij inschrijvingen. Het is een samenwerkingsproces waarin je samen nadenkt over de optimale winststrategie. Je zou kunnen zeggen dat we elkaars blinde vlek invullen. Samen zorg je voor een hoge winkans. Lees ook de ervaringen van onze klant CoffeeClick.

Voordelen van een langere samenwerking

De eerste samenwerking met een extern tenderteam zal misschien nog wat aftasten zijn. Wat wel zeker is, is dat je kans op de winst zal groeien. En deze blijft groeien wanneer je langer met elkaar samenwerkt. Hoe langer je met elkaar samenwerkt, hoe meer de samenwerking op elkaar afgestemd is, maar ook hoe meer je hebt geleerd van eerdere inschrijvingen. Bij qcore evalueren we altijd onze inschrijvingen, of we nou gewonnen hebben of niet. Bij elke inschrijving die we samen doen leren we en zo bewegen we toe naar de ideale winstrategie voor jou bedrijf.

Schrijf je toch liever zelf in, maar twijfel je over jouw tenderproces? Doe dan de Quick Scan om te bepalen of jouw tenderproces op orde is. 

Quick Scan tenderproces