Tenderspecialist aannemen? Hier moet je op letten

11 okt 2021 2 minuten leestijd Rodger Rodger

Een belangrijke schakel in het aanbestedingsproces is een tenderspecialist. Twijfel je om een tenderspecialist aan te nemen, maar heb je geen idee waar hij of zij aan moet voldoen? In deze blog geven we je de belangrijkste criteria en vaardigheden waar een tenderspecialist over moet beschikken.

Sta je op het punt een tenderspecialist aan te nemen, dan vraag je je natuurlijk af waar deze persoon aan moet voldoen, zowel op het vlak van opleiding, werkervaring, vaardigheden als karakter.

Belangrijke criteria waar een tenderspecialist aan moet voldoen

Momenteel is er nog geen specifieke opleiding voor tenderspecialist. Het is wel aan te raden dat jouw potentiële collega een opleiding heeft gevolgd in de richting van communicatie of de commerciële kant. Vooral de eigenschappen van een persoon bepalen of iemand wel of niet geschikt is. De belangrijkste criteria zijn hieronder opgesomd. 

Verantwoordelijkheidsgevoel

Een belangrijke taak van een tenderspecialist is het bewaken van het tenderproces. Er moeten strakke deadlines gehaald worden en diverse stukken geschreven worden. Een tenderspecialist moet zich dan ook verantwoordelijk voelen over het gehele inschrijfproces en moet in zijn eentje dit proces kunnen runnen en het tenderteam aan kunnen sturen.

Kritisch zijn

Een tenderspecialist moet kritisch naar de opdracht en het proces kunnen kijken. Hij of zij moet verder kunnen kijken dan de opdracht, moet tussen de regels door kunnen lezen en moet kritische vragen durven te stellen aan de klant. Ook al denk je dat het domme vragen zijn of denk je dat je dit al moest weten. Voorkom dat je achteraf aan bepaalde zaken niet hebt voldaan door deze ‘domme’ vragen gewoon te stellen. Ook moet een tenderspecialist de opdracht goed kunnen interpreteren en zijn bevindingen duidelijk over kunnen brengen aan de klant.

Snel nieuwe zaken oppakken

Een tenderspecialist moet snel nieuwe zaken kunnen oppakken. Hij kan namelijk terecht komen in een branche waar hij nog weinig kennis van de materie heeft. Hiervoor dient hij de branche snel eigen te kunnen maken. Ook moet hij niet alleen de sterke punten van zijn eigen bedrijf kennen, maar ook de sterke punten van de concurrentie.

Stressbestendig zijn

Aangezien er strakke deadlines zijn in het tenderproces moet een tenderspecialist stressbestendig zijn en het overzicht goed kunnen houden. Het is belangrijk dat hij weet waar iedereen mee bezig is en wanneer hij bepaalde stukken kan ontvangen van collega’s uit zijn tenderteam.

Wat is er nodig om een tenderproces goed te managen:

Een goede planning: In het tenderproces is niets belangrijker dan een goede planning. Aangezien er strakke deadlines gelden, moet een tenderspecialist overzichtelijk hebben wanneer hij stukken moet aanleveren.

Stevig in je schoenen staan

Een tenderspecialist is verantwoordelijk dat een inschrijving succesvol verloopt. Daarvoor moet je altijd in staat zijn om kritische vragen te stellen, aanbestedende dienst of collega’s binnen jouw tenderteam.

De wil om te winnen

Je moet de drang hebben om alle informatie te achterhalen die nodig is om de tender te winnen. Doe je dit niet, dan ga je fouten maken die je uiteindelijk de winst kan kosten. Je moet te alle tijden nieuwsgierig zijn om geen relevante zaken mis te lopen.

Er bestaat geen generalist die in alle aspecten van het tenderproces specialist is

In het ideale scenario ben je op zoek naar een bidmanager die over alle skills bezit om succesvol op een aanbesteding in te schrijven. De praktijk wijst uit dat dit ‘aanbestedings-schaap met de vijf poten’ moeilijk te vinden is. Het is dus zaak om in kaart te brengen over welke vaardigheden jouw team al beschikt en welke kwaliteiten er nog aangevuld moeten worden in de vorm van een tenderspecialist. Ben je benieuwd hoe de samenstelling van jouw dream team moet zijn om aanbestedingen te winnen? Download dan ons E-book!

E-Book zo stel je een succesvol bidteam samen