Zo vind je (de juiste) aanbestedingen voor jouw organisatie

01 sep 2021 2 minuten leestijd Ynske Ynske

Na enige twijfel ben je eruit. Je wilt gaan starten met het inschrijven op aanbestedingen. Maar hoe weet je nu welke opdrachten aanbesteed worden? Waar vind je deze opdrachten en hoe weet je of deze opdracht bij jou past? In deze blog vertellen we waar je moet zoeken om aanbestedingen te vinden die bij jouw bedrijf passen.

Waar worden aanbestedingen gepubliceerd?

Wanneer een aanbestedende dienst een aanbesteding start dient de aankondiging hiervan op Tenderned geplaatst te worden. Via Tenderned komt deze aanbesteding automatisch op het publicatieblad van de Europese Unie: Tenders Electronic Daily (TED) te staan. De aankondiging op Tenderned bevat soms de volledige aanbestedingsdocumentatie, maar dit kan ook een doorverwijzing zijn naar een ander platform, zoals Mercell. 

Aanbestedende diensten zijn volledig vrij om op één van deze platforms hun aanbestedingsdocumenten te publiceren. Voor elk van deze platforms zijn aparte inloggegevens nodig om bij de documenten te kunnen en in te schrijven op de aanbesteding. Dagelijks zelf deze platforms afgaan op zoek naar nieuwe aanbestedingen is dan ook een enorme klus. Gelukkig zijn hier eenvoudigere manieren voor.

Verzamelplatforms

Omdat handmatig zoeken, gezien het grote aantal aanbestedingen en platforms, onbegonnen werk is, zijn er verschillende bedrijven die dit automatisch voor je kunnen doen. Voorbeelden hiervan zijn Aanbestedingskalender en TenderApp. Hier verzamelen ze gepubliceerde aanbestedingen van de verschillende platforms, zodat jij niet meer alle platforms af hoeft om een geschikte aanbesteding te vinden. Zelf werken wij met TenderApp. TenderApp heeft een team van dataverwerkers die zelf de documenten op hun platform plaatsen. Hierdoor hoef je zelf niet meer in te loggen op het publicatieplatform waar de aanbesteding is gepubliceerd, bijvoorbeeld CTM Solution, om over de documentatie te beschikken.

CPV-codes

TED, Tenderned en de andere publicatieplatforms werken middels zogenaamde CPV-codes. CPV staat voor Common Procurement Vocabulary en is in feite een woordenlijst voor de hele EU, zodat overheidsopdrachten hun eigen code krijgen. Deze codes voor leveringen, diensten en werken onderscheiden allerlei verschillende producten, maar voegen soms ook vreemde dingen samen. Zo is de CPV-code 48910000-0 bedoelt voor software voor computerspelletjes, gezinsvideo’s en screensavers. Als je geabonneerd bent bij Aanbestedingskalender op deze CPV-code, dan krijg je aanbestedingen binnen van zowel computerspelletjes als screensavers. Ongeacht jouw specialisatie of vakgebied.

Matching Tags

TenderApp maakt daarom geen gebruik van deze CPV-codes, maar van Matchingtags. De medewerkers van TenderApp lezen de gedownloade documentatie door, maken een samenvatting en voegen de meest geschikte Matchingtag toe aan de aanbesteding. Op die manier krijg je veel minder vervuiling en kan je veel sneller een geschikte aanbesteding vinden om op in te schrijven.

Hulp nodig bij het zoeken?

Aanbestedingen worden op heel veel verschillende plekken gepubliceerd en het kan best een klus zijn om een geschikte aanbesteding te vinden. We hopen je op deze manier een paar handvatten te hebben gegeven om een aanbesteding te vinden die bij jouw bedrijf past. Heb je een vraag of heb je hulp nodig bij het zoeken van een aanbesteding? Neem contact op.

Online demo TenderApp boeken