1. Home
  2. >
  3. Succesverhalen
  4. >
  5. Lansink bv structureel tenders winnen doe je in samenwerking

Succesverhaal

Lansink BV

 

Structureel tenders winnen, doe je in samenwerking. Bekijk hoe we dat doen.

Succesvol samen met qcore

Lansink BV werkt al geruime tijd samen met qcore om tenders te winnen. En met succes: 70% van de aanbestedingen waarop samen ingeschreven werd, is gewonnen.

Lansink BV is een van de grotere zelfstandige bedrijven van Nederland op het gebied van onderhoud en afbouw van woningen en gebouwen. Het bedrijf is onder meer actief in nieuwbouw- en onderhoudsschilderwerk, renovatiewerk, beglazingswerk en kunststofvloerafwerkingsprojecten.

De helft van de totale omzet van Lansink is afkomstig uit aanbestedingen voor vastgoedonderhoud voor (semi-)overheden. “Tenders winnen is dus zeer relevant voor ons”, vertelt Kjel Mönnink, die behalve directeur ook teamleider is van het tenderteam van Lansink BV.

Gemiste deadlines bij tenderinschrijvingen

“Voordat we in 2014 met qcore gingen samenwerken, schreven we incidenteel in op tenders. Vaak begonnen we dan net te laat aan de inschrijving waardoor we deadlines niet haalden of door tijdgebrek niet zorgvuldig genoeg waren met de inschrijving.” Een wereld van verschil met hoe dat nu in samenwerking met qcore gaat, aldus Kjel Mönnink: “Het wordt nu zeer gestructureerd aangepakt waarbij qcore verantwoordelijk is voor de planning en deadlines. Dat is tevens de reden voor het succes.”

Correct beantwoorden van vragen in tenders

Een andere succesfactor is de kritische blik van qcore bij het beantwoorden van de vragen in aanbestedingen. Kjel Mönnink: “Bij het beantwoorden van de vragen in een tender heb je als bedrijf de neiging jezelf te promoten, ook al staat dat los van de vraagstelling van de aanbestedende dienst. Het correct beantwoorden van de vragen is wat anders dat een leuk verhaal vertellen. Het heeft best even geduurd voordat dat bij ons landde. qcore heeft geholpen die spiegel voor te houden. Wij proberen heel kritisch te zijn op tekstuele stukken die we inleveren, want als er niet goed antwoord wordt gegeven, dan heeft het geen zin. Uiteindelijk zagen wij in dat de visie en aanpak van qcore effectiever was dan onze aanpak. Daar gaat het ook om in deze samenwerking: de klankbordfunctie. Los daarvan heeft qcore ook nog zeer competente mensen aan boord.”

Weggegaan én teruggekomen bij qcore

Wat de samenwerking tussen qcore en Lansink BV extra speciaal maakt, is dat Lansink na een eerste jaar samenwerken besloot op eigen benen verder te gaan voor het inschrijven op aanbestedingen. “We zijn toen een tijdje gestopt met qcore omdat wij dachten dat wij dit ook prima zelf konden”, vertelt Kjel Mönnink. “Toen hebben we geen tender meer gewonnen en besloten we dat het beter is om weer samen te werken. De toegevoegde waarde van qcore blijkt groter dan dat we in eerste instantie dachten.”

Samenwerking qcore en Lansink BV

Lansink en qcore werken nu langdurig samen waarbij Lansink TenderApp gebruikt om automatisch tenders te signaleren. Meedoen aan aanbestedingen is volgens Kjel Mönnink een lange termijn spel. “Je kiest ervoor om aan tenders mee te doen of niet. Daarom kiezen we voor een samenwerkingsvorm met qcore die ons allebei versterkt. Wij willen ook met onze klanten resultaatgericht samenwerken. Doordat je elkaars organisatie goed kent werk je effectiever, daar geloof ik in. Het model om ad hoc af en toe aan een tender mee te doen, begrijp ik niet. Als het een strategische keuze is om aan tenders mee te doen, moet dat altijd lange termijn.”

“In onze branche is er een heel divers prijsbeleid. Dat maakt onze aanbestedingen wel eens lastig. Toch hebben wij samen met qcore 70% van de tenders waar we aan meededen, gewonnen; 15 tenders de afgelopen 5 jaar. Kern van het succes is de bewuste keus voor aanbestedingen en een goed proces volgen waar je de tijd voor neemt. qcore helpt ons daar bij.”


Kjel monnink Kjel Mönnink
Lansink BV – lansinkbv.nl
 

Model van samen tenders winnen

“Het model van qcore dat gericht is op het samen winnen van tenders spreekt mij aan. Ik zou dat zelf bedacht kunnen hebben. Ik deel liever in iets wat ik heb dan dat ik betaal voor iets wat ik nog niet heb. Je moet gemeenschappelijke doelen hebben: je wilt allebei die tender winnen. We doen niet mee omdat we vinden dat we mee moeten doen, we doen mee omdat we die opdracht willen. qcore zit er door hun model hetzelfde in. Als je structureel tenders wilt winnen dan moet je dat in een samenwerking doen.”

Benieuwd naar jouw kansen?

Wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op!

Start met tendersignalering en mis geen kans meer!