Wel of niet inschrijven op deze aanbesteding? Een checklist!

20 dec 2019 3 minuten leestijd Rodger Rodger

Wel of niet inschrijven op een bepaalde aanbesteding? Lees in dit artikel meer over de checklist die wij gebruiken bij het maken van de keuze. Het daadwerkelijk inschrijven op een aanbesteding hangt er wat ons betreft vanaf of je écht kans maakt om te winnen. Daarom zeggen wij: go or no go?

Het selecteren van een aanbesteding

Het aantal aanbestedingen dat elke dag wordt gepubliceerd is hoog. Daarom kan het voor ondernemers een overweldigende klus zijn om interessante aanbestedingen te selecteren. We begrijpen dat je snel en makkelijk de juiste beslissing wil kunnen nemen. Daarnaast wil je er niet tijdens het inschrijfproces achter komen dat de aanbesteding niet de juiste is voor jouw bedrijf. Bij qcore gebruiken we daarom een methode waarmee we snel en makkelijk tot een besluit komen of we wel of niet gaan inschrijven.

Het besluit: go or no go?

Tijdens het gehele tenderproces gebruiken we bij qcore de Bidcycle®-methodiek zoals hieronder is afgebeeld. Deze methode bestaat grofweg uit de drie fasen Beïnvloeden, Voorbereiden en Tenderen. In de fase Voorbereiden nemen we het go/no-go besluit. In andere woorden, dit is het moment waarop we besluiten of we gaan inschrijven voor deze aanbesteding of niet. Dit is het moment waarop je bepaalt of je wel of geen tijd en geld in het proces gaat investeren - en dan wil je weten of je écht kans maakt op de winst. We nemen met onze opdrachtgevers bewust een besluit of we hiervoor daadwerkelijk resources voor gaan vrijmaken.


Bidcycle

 

Checklist: is deze aanbesteding interessant voor mijn bedrijf?

Om duidelijk en snel een go/no-go besluit te maken, gebruiken we bij qcore een checklist die ons in een aantal stappen kan vertellen of we over kunnen gaan op inschrijven. Om een tipje van de sluier op te lichten, bespreken we hier alvast twee belangrijke checks.

1. Welke eisen worden gesteld in de aanbesteding?

Check de gestelde eisen van de aanbesteding. Bedenk je niet alleen of jouw bedrijf bijvoorbeeld de gevraagde diensten of producten kan leveren, maar bekijk de uitvraag van de aanbestedende dienst wat nauwkeuriger. Willen zij bijvoorbeeld een producent van bedrijfskleding, maar willen ze dat deze op een duurzame manier wordt geproduceerd? Dan is het niet genoeg om de allergrootste producent te zijn van bedrijfskleding als je qua duurzaamheid ver achterloopt op de concurrentie.

2. Is het tijdpad van de inschrijving op de aanbesteding haalbaar?

Check het tijdpad. Check of je in de tijd waarin de inschrijving moet gebeuren de juiste mensen tot je beschikking hebt om een succesvolle inschrijving tot stand te brengen. Houd hierbij vakanties, beurzen, interne tijdsdruk, etc. goed in de gaten. Het zou zonde zijn als een inschrijving niet op tijd compleet is, terwijl je er zoveel tijd, geld en moeite in geïnvesteerd hebt.

Bonuscheck: wie zijn je concurrenten?

Tot slot kun je nog een bonuscheck doen. Weet je iets van je concurrenten af? Weet je wat zij kunnen in relatie tot de doelstelling van de opdracht? Ben je zelf onderscheidend genoeg om te winnen? Verder zou je ook willen weten hoe scherp zij in kunnen schrijven qua prijs en kwaliteit, zodat je weet hoeveel ruimte je hier zelf in hebt.

Niet alleen de kwaliteit van je concurrenten doet er natuurlijk toe, maar ook de hoeveelheid concurrentie op een aanbesteding. Hoe minder concurrentie, hoe groter de winkans. Weet je dat er een grote opdracht loopt waar al je concurrenten op in willen schrijven? Dan is het slim om uit te zoeken of er nog andere interessante aanbestedingen lopen op dit gebied. Een goede tactiek kan zijn om zelf op een kleinere aanbesteding in te schrijven die tegelijkertijd met de grote opdracht loopt. Je concurrenten laten die wellicht links liggen, en zo maximaliseer je jouw winkansen!

Nog sneller een aanbesteding selecteren

We hebben je zojuist kennis laten maken met onze checklist. Het selecteren van de juiste aanbesteding kan echter nóg sneller als je alle belangrijke informatie direct tot je beschikking hebt. Die informatie is nu vaak erg versnipperd: aanbestedingen in Nederland worden op diverse kanalen gepubliceerd. De tijd die het kost om dit alles door te spitten, maakt het snel nemen van een go/no-go besluit niet makkelijker.

De TenderApp tool

Bij qcore maken we gebruik van TenderApp. In deze tool komen alle binnen Nederland gepubliceerde aanbestedingen op één plek binnen. Door het zoekprofiel dat je opstelt, krijg je alleen een signaal van de aanbestedingen die matchen met jouw zoekprofiel. Daarnaast zorgt de app ervoor dat je geen relevante aanbestedingen mist. Elke aanbesteding binnen dit platform wordt door de medewerkers van TenderApp direct voorzien van alle belangrijke informatie die je nodig hebt om een go/no-go besluit te maken. Denk hierbij aan deadlines, een samenvatting van de belangrijkste informatie en een overzicht van de benodigde documenten. Vraag hier gratis de TenderApp demo-video aan.

Benut deze tips

Je bent nu op de hoogte van de werkwijze die wij gebruiken bij het selecteren van aanbestedingen. Het besluit op welke aanbestedingen je in wilt schrijven is belangrijk. Het is zonde van tijd, geld en moeite om lang te zoeken of om in te schrijven op aanbestedingen waarbij je geen kans. Wanneer je bovenstaande tips weet te benutten, selecteer je voortaan makkelijker en sneller de juiste aanbestedingen. Succes!

Download onze gratis go/no-go checklist

Wil je nog meer tips?  Download onze gratis go/no-go checklist en beslis in slechts een paar minuten of het inschrijven op een aanbesteding interessant is voor jouw bedrijf. Heb je vragen omtrent het winnen van aanbestedingen of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Hoe kies je een interessante aanbesteding checklist