Selecteer de beste IT-aanbestedingen voor jouw bedrijf [3 tips]

10 mrt 2022 2 minuten leestijd Douwe Douwe

Ben je actief in de IT-branche? Dan is het zeer interessant om aan de slag te gaan met aanbestedingen. De overheid is namelijk de grootste inkoper in Nederland en spendeert jaarlijks meer dan 3 miljard euro aan IT-producten en -diensten. Het aantal aanbestedingen is de laatste jaren ook fors toegenomen door de digitaliseringsslag bij de overheid. In deze blog krijg je drie tips om uit al deze aanbestedingen de juiste opdrachten voor jouw IT-bedrijf te selecteren.

Een andere manier van inkopen

De overheid koopt op een andere manier in dan het reguliere bedrijfsleven. Zij zijn gebonden aan bepaalde wet- en regelgeving. Zodra een overheidsopdracht meer dan de drempelwaarde is, moet deze Europees worden aanbesteed. Op deze manier kunnen leveranciers op gelijke voorwaarden meedingen naar opdrachten en koopt de overheid voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding in. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een opdracht voor de levering van IT-hardware of het verzorgen van diensten op gebied van informatiebeveiliging. Een aanbesteding wordt door de overheid vooraf aangekondigd en is daarmee ook voor jou zichtbaar. 

Onze tips voor het selecteren van de juiste IT-tender

Heb jij de overheid nog niet als klant en wil je jouw mogelijkheden verkennen? Wij geven hier enkele praktische tips om voor jouw organisatie interessante overheidsopdrachten te selecteren.

Tip 1: Onderzoek welke producten of diensten de overheid verlangt

Je weet natuurlijk zelf welke producten en diensten jij kan leveren. Bekijk of dit mogelijk aansluit op de inkoopbehoefte van overheid. Een handig hulpmiddel hiervoor is TenderApp. Deze applicatie verzamelt namelijk alle gepubliceerde aanbestedingen van verschillende platforms. Lees hier meer over TenderApp.

Tip 2: Kijk naar de gestelde eisen in aanbestedingen

Je kan in voorgaande aanbestedingen bekijken welke eisen er zijn gesteld aan het product of de dienst. Ook kunnen er specifieke eisen zijn gesteld aan de organisatie, denk aan referenties of certificeringen. Kijk of dit aansluit bij jouw organisatie en jouw product of dienst. Zo zie je welk type opdracht het beste aansluit op jouw organisatie.

Tip 3: Laat je niet beperken door de gevraagde scope binnen een opdracht

Het is mogelijk dat jouw organisatie enkel een specifiek deel van de gevraagde scope kan leveren binnen een opdracht. Zo kan het zijn dat de opdracht vraagt om de levering van hardware, maar ook het verzorgen van het beheer. Als jouw organisatie enkel hardware levert, betekent dit niet dat jij geen geschikte partij bent voor deze opdracht. Je kan namelijk samenwerken met andere partijen om invulling te geven aan de volledige scope.

Conclusie: veel kansen voor jouw organisatie

De overheid biedt als grootste inkoper in Nederland enorm veel kansen voor jouw organisatie. Bekijk de inkoopbehoefte van de overheid en bestudeer de gestelde eisen aan jouw organisatie en product of dienst. Zo selecteer je de beste aanbestedingen voor jouw organisatie. Laat je niet belemmeren door de gevraagde scope of bepaalde eisen in een aanbesteding. Er zijn genoeg oplossingen denkbaar zoals het samenwerken met een geschikte partner. Bij qcore helpen we je graag met het bepalen van jouw strategie. Neem contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden.

New call-to-action