Europese aanbestedingen

13 mei 2019 1 minuut leestijd Marieke Marieke

Europese aanbestedingen bieden unieke commerciële kansen. Of je nu een regionaal of landelijk (of zelfs internationaal) werkgebied hebt, koffiebonen of transportdiensten levert. Europese aanbestedingen zijn bijzonder interessant. Waarom Europese aanbestedingen zo interessant zijn? 

Waarom Europees aanbesteden?

Alle overheden zijn verplicht om opdrachten voor de aanschaf van producten, leveringen of diensten boven een bepaalde waarde open te stellen voor alle bedrijven in de Europese Unie. Dit geldt voor ministeries en rijksdiensten, maar ook provincies, waterschappen, gemeenten, gemeentelijke regelingen, semioverheidsinstanties; en speciale sector- (voorheen NUTS-) bedrijven. Het doel van Europese aanbestedingen is het bevorderen van gezonde marktwerking. Je hoeft geen relatie te hebben met de aanbestedende dienst (jouw potentiële opdrachtgever) om een opdracht gegund te krijgen. Het gaat erom dat je de beste invulling geeft aan de gestelde voorwaarden en wensen. 

Redenen om deel te nemen aan Europese Aanbestedingen

Al deze instanties leveren dus een enorm omzetpotentieel! Maar er zijn nog andere redenen om mee te doen:

  • Financiële zekerheid. De contractduur is vastgelegd in de aanbesteding en je bent voor gemiddeld 2-4 jaar zeker van de opdracht. Overheden betalen misschien niet altijd even snel, maar je hoeft niet bang te zijn voor faillissement van je debiteur.
  • Potentie voor groei. Naast een solide inkomstenbasis vormen (tevreden) overheden goede referenties. Zeker binnen de overheid zelf: doe je je werk goed bij gemeente A, dan kun je zomaar uitgenodigd worden door gemeente B voor een (onderhandse) opdracht.
  • En let op: jouw kansen zijn ook die van een ander. Ook jouw bestaande klanten moeten wellicht gaan aanbesteden. Doe je niet mee, dan gaat de concurrent er de komende jaren met die opdracht vandoor.

Europese aanbestedingen winnen

Om je kansen op het winnen van een Europese aanbesteding te vergroten, raden we je aan om aan te sluiten bij een marktconsultatie voorafgaand aan de aanbesteding. Hiermee kun je de eisen van een aanbesteden dienst beïnvloeden. Heb je hulp nodig bij marktconsultatie of deelname aan een Europese aanbesteding? Onze specialisten helpen je graag met hulp en advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact qcore