Alcatel termijn: alles wat je moet weten over deze termijn

03 apr 2023 1 minuut leestijd Marieke Marieke

Je hebt je inschrijving, na veel hard werk, ingediend. Nu zul je moeten wachten op de beslissing van de aanbestedende dienst Na een tijd te hebben gewacht is het moment daar. De aanbestedende dienst heeft de gunningsbeslissing bekend gemaakt.

Nu ga je de volgende periode in het tenderproces in: de zogenaamde Alcatel termijn. Maar wat betekent deze term? En hoe lang duurt deze fase? In dit artikel krijg je een antwoord op deze vragen en krijg je tips over hoe je deze periode zo goed mogelijk aanvliegt.

Wat is de Alcatel termijn?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is de Alcatel termijn precies?

De Alcatel termijn is de fase die ingaat wanneer de gunningsbeslissing van de aanbestedende partij is verstuurd. Om precies te zijn gaat de Alcatel termijn de dag nadat de gunningsbeslissing bekend is geworden in. 

Tijdens deze fase krijgen de afgewezen partijen 20 dagen de tijd om de gunningsbeslissing te bekijken en eventueel bezwaar aan te tekenen. De aanbesteder mag binnen deze periode niet tot definitieve gunning overgaan. Ze moeten namelijk wachten tot het vonnis is uitgesproken. Handig om te weten: het gaat hierbij om kalenderdagen en niet om werkdagen.

De Alcatel termijn? Hetzelfde als de standstill-termijn en de opschortende termijn?

De standstill periode en de opschortende termijn zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen. Laten we het makkelijk voor je maken. De standstill-termijn en de opschortende termijn zijn namelijk precies hetzelfde als de Alcatel termijn.

Is de Alcatel termijn ook verplicht bij meervoudig onderhandse aanbesteding?

In de Aanbestedingswet staat niet of een Alcatel termijn verplicht is bij meervoudige onderhandse aanbestedingen. Toch wordt er ook voor dit type aanbesteding een Alcatel termijn gehanteerd. In 2013 oordeelde zowel de rechter als de Commissie van Aanbestedingsexperts dat er een Alcatel periode gehanteerd moet worden.

Alcatel termijn: tips en aanpak

Tijdens deze periode heb je dus 20 dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen. Het is daarbij van belang om de beslissing zo goed mogelijk te analyseren en te begrijpen. Op die manier vergroot je de kans om goed bezwaar aan te tekenen. Enkele tips om te gebruiken tijdens de Alcatel periode:

  • Wacht niet met het eventueel inschakelen van een advocaat;
  • Stel duidelijke vragen op voor de aanbestedende partij;
  • Houd de gunningsbeslissing goed in de gaten en reageer snel.

De conclusie over de Alcatel termijn

In dit artikel kwam je alles te weten over de Alcatel termijn. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar professionele begeleiding, neem dan contact met ons op. 

New call-to-action