De voordelen van een combinatie inschrijving voor een aanbesteding

Apr 16, 2020 10:16:00 AM 4 minuten leestijd Lotte Lotte

In aanbestedingen wordt soms veel van de opdrachtnemer gevraagd. Als je niet kunt voldoen aan alle eisen die de aanbestedende dienst stelt, hoeft dit niet te betekenen dat je hier niet op kunt inschrijven. In de vorige blog heb je al kunnen lezen over derden en onderaannemers, maar ook hebben ondernemers altijd het recht om in te schrijven als een combinatie bij aanbestedingen. In deze blog geven we je een aantal voorbeelden waarbij een combinatieinschrijving duidelijke voordelen oplevert.

Inhoudsopgave

Wat is een combinatieinschrijving voor een aanbesteding?

Bij een combinatie schrijven 2 of meerdere ondernemers samen in en worden zij in principe ieder hoofdelijk aansprakelijk tegenover de aanbestedende dienst. Dit moet de aanbestedende dienst echter wel stellen of eisen in de aanbestedingsstukken. Dit is dus anders dan het geval van een hoofd- en onderaannemer constructie. Of wanneer je een beroep doet op een derde. Wil je een opfrisser, lees dan hoe die samenwerking met derden en onderaannemers ook alweer werkt.

Waarom als combinatie inschrijven op een aanbesteding?

Combinaties zien we vooral terug in aanbestedingen die werken betreffen; bijvoorbeeld in de bouw. Dit zijn vaak grote opdrachten die inschrijvers niet alleen aan kunnen. Dit kan zijn omdat je moet voldoen aan bepaalde geschiktheidseisen die je niet alleen in kunt vullen. Denk bijvoorbeeld aan referenties. Daarnaast kan het zijn dat je simpelweg niet groot genoeg bent voor de opdracht en dat er meer mankracht nodig is om de opdracht uit te voeren.

Voordelen combinatieinschrijving ten opzichte van onderaannemer of derde

Nou hoor ik je denken. Maar dat probleem kan ik toch ook oplossen met een onderaannemer of door een beroep te doen op een derde? Dat klopt, maar inschrijven als combinatie heeft andere voordelen ten opzichte van een onderaannemer of derde:

 • Je bundelt de sterke punten van beide (of meerdere) bedrijven om te voldoen aan de gestelde eisen en wensen.
 • Ook in de uitvoering is het makkelijker om in een combinatie te werken, omdat je van tevoren al hebt vastgelegd wie verantwoordelijk is voor welk deel.
 • Je bent samen hoofdelijk aansprakelijk en je deelt de financiële verantwoordelijkheid met je partner(s)

Voorbeeld: callcenter

Laten we aan de hand van een voorbeeld eens kijken wat een combinatieinschrijving kan betekenen voor een callcenterdienst. Als we in TenderApp gaan kijken naar de aanbestedingen voor callcenter diensten krijgen we veel hits. Deze hits omvatten echter veel verschillende diensten. Een mix van de volgende verschillende diensten worden regelmatig in één aanbesteding uitgevraagd:

 • Het overnemen van 1ste lijns support
 • Detacheren van medewerkers
 • Inbound vs. outbound klantcontact
 • Een flexpool
 • Klantcontact in verschillende vormen zoals whatsapp, chats, mail, telefoon, etc.

Stel dat jouw bedrijf goed is in het overnemen van 1ste lijns support, maar niet gespecialiseerd is in het detacheren van medewerkers. Maak je dan eigenlijk wel een kans?

Inschrijven op een aanbesteding: vorm een sterke combinatie

Wil je wel graag inschrijven op aanbestedingen met een onderdeel waar niet jouw expertise ligt? Probeer dan een partner te vinden die hier wel in is gespecialiseerd. Zo word je een interessante combinatie en bundel je jullie sterke punten tot een superonderneming! Ben je bijvoorbeeld heel goed in inbound klantcontact maar ben je niet bezig met outbound? Zoek dan een partner die dit wel doet en vorm een sterke combinatie! Op die manier doen zich nieuwe kansen voor, want je kunt op een breder aanbod inschrijven.

Als combinatie inschrijven, wat zijn de voorwaarden en eisen?

De voordelen van een combinatieinschrijving zijn je duidelijk. Je hebt al een fictieve partner in je hoofd voor toekomstige aanbestedingen, je bent zelfs al een wensenlijstje aan het opstellen. Maar voordat je te hard van stapel loopt, graag even je aandacht voor de voorwaarden en eisen voor een combinatie.

Alle ondernemers in principe hoofdelijk aansprakelijk

De belangrijkste voorwaarde bij zo’n soort inschrijving is dat alle ondernemers in de combinatie in principe hoofdelijk aansprakelijk zijn. De combinatie hoeft bij de inschrijving nog geen rechtsvorm aan te nemen, maar de aanbestedende dienst mag wel eisen dat de combinatie een rechtsvorm aanneemt na gunning.

Uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen

De uitsluitingsgronden zijn op alle ondernemers in de combinatie van toepassing, en voor combinaties gelden dezelfde geschiktheidseisen als voor ondernemers die alleen inschrijven, tenzij anders vermeld. Wel kunnen de geldende geschiktheidseisen in principe over de ondernemers verdeeld worden:

 • De ondernemers kunnen hun draagkracht bij elkaar optellen om samen te voldoen aan de kerncompetenties.
 • Als in de kerncompetenties en bepaalde omvang van referentieopdrachten wordt gevraagd, mogen de ondernemers van de combinatie hun referentieopdrachten bij elkaar optellen.

Aanvullende eisen bij een combinatieinschrijving

Maar het moet natuurlijk niet te makkelijk worden, dus stellen aanbestedende diensten vaak aanvullende eisen voor combinatieinschrijvingen. Een paar voorbeelden van extra eisen:

 • Zwaardere kerncompetenties
 • Beperken of uitsluiten van optellen van referentieopdrachten
 • Uitvoeringseisen verplicht stellen voor alle afzonderlijke ondernemers in de combinatie, zoals het bezit van een VOG of ISO 9001 certificaat.

Het beperken van de mogelijkheden voor combinaties moet wel altijd toegelicht worden in de aanbestedingsstukken en het moet in lijn zijn met de gids proportionaliteit.

Ga vast aan de slag!

Als je verneemt dat veel aanbestedingen aan je voorbijgaan, omdat je bepaalde ervaring of capaciteiten mist, denk dan na over een partnerschap. Doe dit vooral als je voor deze combinatie op lange termijn meerdere kansen ziet. Wacht dan ook niet met opzetten van een dergelijk partnerschap en zorg dat je voorbereid bent op de aanbestedingen die gaan komen, dit scheelt je tijd bij het inschrijven op aanbestedingen. Wanneer je tijdens het inschrijven op de aanbesteding nog moet bepalen wat de structuur is van jullie samenwerking en wie wat gaat doen, dan kom je in de knel met deadlines. Ga daarom nu aan de slag en voorkom dat je haastig aan het werk moet.

Krachten bundelen en kansen grijpen

Samenvattend heeft inschrijven als combinatie unieke voordelen ten opzichte van alleen inschrijven of samenwerken met een onderaannemer of derde. Door je krachten te bundelen komen grotere opdrachten of opdrachten die meer verschillende werkzaamheden omvatten binnen bereik. Het vormen van een sterke combinatie kan dus op de lange termijn erg interessant zijn. Het is dan wel zaak om daar nu alvast over na te denken en mee aan de slag te gaan. Wil jij graag hulp bij het invullen van de samenwerking bij aanbestedingen of zoek je begeleiding bij het vinden van een zakenpartner? Neem eens contact met ons op.  Wij helpen je graag verder! 

Heb je een vraag voor qcore CTA 1

Deel dit stuk