Hoe kies je een interessante aanbesteding? Een checklist!

20 dec 2019 3 minuten leestijd Rodger Rodger

De aanbestedingsmarkt groeit. Er worden dagelijks binnen Nederland wel 30 tot 50 Europese en nationale aanbestedingen gepubliceerd! Hoe kies je de aanbesteding die voor jouw bedrijf interessant is? In deze blog lees je over de tools die wij gebruiken bij het maken van deze keuze.

Het selecteren van een aanbesteding

Het aantal aanbestedingen dat elke dag gepubliceerd wordt is groot. Daarom kan het voor ondernemers een overweldigende klus zijn om interessante aanbestedingen te selecteren. We begrijpen dat je snel en makkelijk de juiste beslissing wil kunnen nemen en er niet tijdens het inschrijfproces achter wil komen dat de aanbesteding niet de juiste is voor jouw bedrijf. Bij qcore gebruiken we daarom een methode waarmee we snel en makkelijk tot een besluit komen of we wel of niet gaan inschrijven.

Go/No-Go besluit

Tijdens het gehele tenderproces gebruiken we bij qcore de Bidcycle Methodiek® zoals hieronder is afgebeeld. Deze methode bestaat grofweg uit de drie fasen Beïnvloeden, Voorbereiden en Tenderen. In de fase ‘Voorbereiden’ nemen we het Go/No-Go besluit. In andere woorden, het besluit of we gaan inschrijven voor deze aanbesteding. Een belangrijk besluit, want dit bepaalt of we hier wel of geen tijd en geld in gaan investeren. Dit wil je natuurlijk niet doen als je niet voldoet of weinig kans maakt op gunning. We proberen daarom samen met onze opdrachtgevers bewust een besluit te nemen of we hiervoor daadwerkelijk resources gaan vrijmaken.


Bidcycle

 

Checklist: is deze aanbesteding interessant voor mijn bedrijf?

Om duidelijk en snel een Go/No-Go besluit te maken, gebruiken wij een checklist die ons in een aantal stappen kan vertellen of het interessant is om in te schrijven. Om een tipje van de sluier op te lichten, bespreken we hier alvast twee belangrijke checks.

1. Welke eisen worden gesteld in de aanbesteding?

De eerste is het checken van de gestelde eisen van de aanbesteding. Bedenk je niet alleen of jouw bedrijf bijvoorbeeld de gevraagde diensten of producten kan leveren, maar bekijk de uitvraag van de aanbestedende dienst wat nauwkeuriger. Willen zij bijvoorbeeld een producent van bedrijfskleding, maar willen ze dat deze op een duurzame manier wordt geproduceerd? Dan is het niet genoeg om de allergrootste producent te zijn van bedrijfskleding als je qua duurzaamheid ver achterloopt op de concurrentie.

2. Is het tijdpad van de inschrijving op de aanbesteding haalbaar?

Een andere belangrijke check is die van het tijdpad. Check of je in de tijd waarin de inschrijving moet gebeuren de juiste mensen tot je beschikking hebt om een succesvolle inschrijving tot stand te brengen. Hou hierbij vakanties, ziektes, beurzen, interne tijdsdruk, etc. goed in de gaten. Het zou zonde zijn als een inschrijving niet op tijd compleet is, omdat de juiste mensen niet beschikbaar zijn.

Bonuscheck: wie zijn je concurrenten?

Tot slot kun je nog een bonuscheck doen. Dit is het checken van je concurrenten. Weet je iets van je concurrenten af? Weet je wat je zij kunnen in relatie tot de doelstelling van de opdracht? Ben je zelf onderscheidend genoeg om te winnen? Verder zou je ook willen weten hoe scherp zij in kunnen schrijven qua prijs en kwaliteit, zodat je weet hoeveel ruimte je hier zelf in hebt.

Niet alleen de kwaliteit van je concurrenten doet er natuurlijk toe, maar ook de hoeveelheid concurrentie op een aanbesteding. Hoe minder concurrentie, hoe groter de winkans. Weet je dat er een grote opdracht loopt waar al je concurrenten op in willen schrijven? Dan is het slim om uit te zoeken of er nog andere interessante aanbestedingen lopen in dit werkgebied. Een goede tactiek kan zijn om zelf op een kleinere aanbesteding in te schrijven die tegelijkertijd met de grote opdracht loopt. Je concurrenten laten die wellicht links liggen, en zo maximaliseer je je winkansen!

Nog sneller een aanbesteding selecteren

We hebben je zojuist kennis laten maken met onze checklist. Het selecteren van de juiste aanbesteding kan echter nóg sneller als je alle belangrijke informatie direct tot je beschikking hebt. Die informatie is nu vaak erg versnipperd: aanbestedingen in Nederland worden op diverse verschillende kanalen gepubliceerd. De tijd die het kost om dit alles door te spitten, maakt het snel nemen van een Go/No-Go besluit niet makkelijker.

Bij qcore maken we gebruik van TenderApp. In deze tool komen alle binnen Nederland gepubliceerde Europese en nationale aanbestedingen op één plek binnen. Door het zoekprofiel dat je opstelt, krijg je alleen een signaal van de aanbestedingen die matchen met jouw zoekprofiel. Daarnaast zorgt de app ervoor dat je geen relevante aanbestedingen meer mist. Elke aanbesteding binnen dit platform wordt door de medewerkers van TenderApp direct voorzien van alle dominante informatie die je nodig hebt om een Go/No-Go besluit te maken zoals deadlines, een samenvatting van de belangrijkste informatie en belangrijke documenten. Doordat TenderApp alle informatie overzichtelijk op één plek voor je klaarzet gaat het selecteren van de juiste aanbesteding nog sneller.

Veel succes met je volgende tender!

Je bent nu op de hoogte van de tips en trucs die wij gebruiken bij het selecteren van aanbestedingen. Het besluit op welke aanbestedingen je in wilt schrijven is belangrijk. Het is zonde van tijd en geld om lang te moeten zoeken of in te schrijven op aanbestedingen waarbij je geen kans maakt op gunning. Wanneer je bovenstaande tips weet te benutten, selecteer jij voor jouw bedrijf voortaan makkelijker en sneller de juiste aanbestedingen! Succes!

Download de checklist Go of No Go

Wil je bepalen of een aanbesteding bij je past?  Download nu de checklist Go of No Go en beslis in slechts een paar minuten welke aanbesteding interessant is voor jouw organisatie. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je advies om aanbestedingen te winnen?Neem dan contact op met onze tenderspecialisten, wij staan je graag te woord!

Hoe kies je een interessante aanbesteding checklist

Deel dit stuk