1. Kennisbank
  2. Regels bij aanbestedingen

Wanneer mag een aanbestedende dienst een aanbesteding intrekken?

Dit mag men eigenlijk altijd. Een aanbesteder is altijd bevoegd om van het gunnen van een opdracht af te zien. Deze beslissing moet wel gemotiveerd worden en men moet zich bij het maken van de beslissing houden aan de algemene principes van gelijke behandeling en transparantie (dus niet: de winnaar staat me niet aan). Inschrijvers moeten ook in de gelegenheid worden gesteld om bezwaar te maken tegen de intrekking.  

Een aanbesteding kan in elk geval legitiem worden ingetrokken als bijvoorbeeld de behoefte is veranderd of de inschrijvingen niet blijken te passen in het budget, of er maar één inschrijver was. 

Er zitten wel meer voorwaarden aan als men vervolgens de opdracht opnieuw in de markt wil zetten. Tenzij de eerdere stopzetting kwam door procedurele gebreken of er maar één geldige inschrijving was, moet de opdracht namelijk wezenlijk gewijzigd zijn t.o.v. de vorige opdracht. Soms kan het zo zijn dat je pas achteraf constateert dat die voor jou kansrijke tender om oneigenlijke redenen is stopgezet. Dit verandert helaas niks meer aan de stopzetting.

In enkele recente uitspraken heeft de rechter wel al het intrekken van een aanbesteding verboden omdat al duidelijk was dat men de opdracht zonder wezenlijke wijziging opnieuw uit zou gaan zetten. Hoe dan ook is het goed om altijd te vragen om een motivering, en hier kritisch naar te (laten) kijken, als een tender waaraan je hebt meegedaan wordt stopgezet.  

Zie ook: https://www.qcore.nl/kennisbank/mag-de-gunningsbeslissing-zomaar-uitgesteld-worden 

https://www.qcore.nl/kennisbank/welke-voorwaarden-gelden-er-voor-een-heraanbesteding