Aanbestedingen winnen als MKB-bedrijf? Zo maak je dat mogelijk [5 tips]

11 apr 2024 2 minuten leestijd Stéphanie Stéphanie

In de wereld van aanbestedingen lijkt het soms alsof alleen grote bedrijven de kans hebben om te winnen. De complexiteit van procedures kan intimiderend zijn, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB). Dat begrijpen we bij qcore. Het winnen van aanbestedingen is echter ook mogelijk voor het MKB, al lijkt het soms onhaalbaar en onbereikbaar. Het midden- en kleinbedrijf en grootbedrijf hebben gelijke kansen om aanbestedingen binnen te halen, zo blijkt uit onderzoek van TenderNed naar de verdeling van gunningen in december 2023. Het winnen vergt alleen een strategische aanpak en de nodige inzet. Met de juiste kennis en middelen kunnen ook kleinere bedrijven succesvol zijn in deze wereld. We geven je vijf tips!

NT1_5942

1. Begrijp de aanbestedingsmarkt

Eén van de eerste stappen is het begrijpen van de markt en het identificeren van geschikte kansen. Dit vereist grondig onderzoek naar de aanbestedende dienst, hun behoeften en de specifieke eisen en wensen van de aanbesteding. Ontdek ook de vraag achter de vraag van de aanbestedende dienst. Meer hierover zie je in onze aflevering van TenderSessies ‘Aanbestedingen winnen doe je zo’. Door inzicht te krijgen in de markt en de concurrentie, kan je inspelen op kansen die aansluiten bij jouw expertise en capaciteiten.

2. Bouw aan sterke relaties

Relaties opbouwen is een essentieel onderdeel van je strategie in de wereld van aanbestedingen. Het opbouwen van sterke relaties met potentiële opdrachtgevers, inkopers en andere belanghebbenden vergroot de zichtbaarheid van je bedrijf. Het kan je kans op het winnen van aanbestedingen vergroten. Door actief deel te nemen aan informatiebijeenkomsten, marktconsultaties, schouwen, netwerkevenementen en brancheverenigingen, bouw je niet alleen waardevolle relaties op, maar vergroot je ook de zichtbaarheid van je organisatie bij de aanbestedende diensten. Dit versterk je positie in de markt. Vergeet niet dat er voor de officiële publicatie van een aanbesteding een fase is waarin je onbelemmerd kunt overleggen met de aanbestedende dienst. Dit geeft je de mogelijkheid om te ontdekken wat als essentieel wordt gezien en op welke punten je extra waarde kunt bieden. Dit zijn de elementen waarmee je het verschil kunt maken bij de uiteindelijke aanvraag.

3. Investeer in certificeringen en referentieopdrachten

Om je concurrerend vermogen te versterken, moet je als MKB-bedrijf streven naar het verkrijgen van relevante certificeringen en referentieopdrachten. Investeren in deze certificeringen en het verkrijgen van referentieopdrachten zorgt ervoor dat er veel meer aanbestedingen voor jou toegankelijk zijn om op in te schrijven. En om dus om te winnen!

4. Werk samen met partners

Samenwerking kan een krachtig middel zijn voor MKB-bedrijven die streven naar succes in aanbestedingen. Door strategische partnerschappen aan te gaan met andere bedrijven, zoals leveranciers of onderaannemers kan je jouw capaciteiten uitbreiden en tekortkomingen aanvullen.

5. Investeer in professioneel advies

Het begrijpen van aanbestedingsprocedures en het navigeren door ingewikkelde documenten vereist vaak gespecialiseerde kennis. Als MKB-bedrijf kan je profiteren van de aanbestedingsexperts van qcore om je te begeleiden door het gehele proces. We schrijven ons enkel in wanneer er een aanzienlijke kans op succes bestaat en zorgen ervoor dat onze aanbieding zowel volledig als van hoge kwaliteit is. We halen elke deadline. Hoewel het in eerste instantie een investering is om professionele hulp in te schakelen, maximaliseer je jouw kans op winst en het binnenhalen van die opdracht.

Uitdagend maar haalbaar

Ondanks dat het voor MKB-bedrijven een uitdaging kan zijn om aanbestedingen te winnen, is het met de juiste strategie en middelen absoluut mogelijk. Door de markt te begrijpen, relaties op te bouwen, te investeren in certificeringen, samen te werken met partners en professioneel advies in te winnen, kan je jouw kansen op het binnenhalen van aanbestedingen aanzienlijk vergroten.

Hulp bij het inschrijven op aanbestedingen van qcore

Bij qcore helpen we MKB’ers met het inschrijven op aanbestedingen. Ons team van specialisten heeft alle expertise en kennis in huis om te winnen. Wij bieden begeleiding van begin tot eind. Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem contact met ons op.

Wil jij tenders winnen met qcore? Neem contact op