Hoe win je IT-opdrachten bij de overheid?

13 mei 2022 2 minuten leestijd Irene Irene

De Nederlandse overheid is met een flinke digitaliseringsslag bezig. Dat blijkt wel uit de grote hoeveelheid IT-opdrachten die dagelijks worden gepubliceerd. Veel opdrachten betekent ook veel concurrentie. Je moet dus goed weten hoe je een aanbesteding voor de overheid aanpakt om kans te maken op een gunning. In deze blog leggen we je uit wat IT-aanbestedingen anders maakt dan tenders in andere branches en waar je specifiek op moet letten. Zo sleep jij de volgende IT-opdracht voor de Nederlandse overheid binnen!

IT-aanbestedingen: hetzelfde, maar toch anders

Hoewel er veel verschillende soorten aanbestedingsprocedures zijn, komt iedere inschrijving grofweg neer op het voldoen aan de gestelde geschiktheidseisen, kwaliteitsstukken uitwerken en een prijs opgeven. Dit is binnen de IT niet anders. Wat wel opvalt, is dat aanbestedende diensten vaker dan in andere branches kiezen voor aanbestedingsprocedures waarbij de invulling van de opdracht nog niet volledig vastligt. Tijdens dialoogsessies, innovatietrajecten of zelfs concretiseringsfases na gunning wordt samen met inschrijvers en uiteindelijk met de gegunde partij meer vorm aan de opdracht gegeven. Dat biedt voor jou als inschrijver een unieke kans om de aanbestedende dienst te overtuigen van de voordelen van jouw oplossing, in plaats van dat de oplossing al volledig is voorgeschreven. Het is dus zaak om zo ver mogelijk in het proces te komen. Hoe pak je dit aan?

De weg naar de overwinning

Je moet je nog wel een weg door alle concurrenten naar de gunning zien te slaan, ongeacht het soort procedure. We hebben al een aantal blogs besteed aan de do’s en dont’s bij het opstellen van je inschrijving, zoals deze blog over de valkuilen bij het schrijven van een plan van aanpak. Bij IT-opdrachten komen daar nog een paar specifieke valkuilen bij:

Valkuil 1: te technisch taalgebruik

Een veelvoorkomende valkuil in de IT-branche is te technisch taalgebruik. Zelfs de gebruikers die dagelijks met jouw product werken, kennen niet alle ins en outs ervan. Als je vervolgens te veel technische termen in je tekst gebruikt zonder deze toe te lichten, is de kans groot dat het beoordelingsteam geen idee heeft wat je ze nu precies probeert te vertellen.
Tip: laat je teksten eens door een ‘digibeet’ lezen en kijk of zij je verhaal snappen. Hou het daarnaast bij de kern en het onderscheidend vermogen van je product.

Valkuil 2: te weinig onderscheid ten opzichte van concurrenten

Een brede markt betekent veel concurrentie. Jezelf onderscheiden van de concurrentie is dus een must bij het inschrijven op IT-aanbestedingen. Daarnaast weten niet alle aanbestedende diensten altijd waar ze precies naar op zoek zijn. Hoewel jouw product of oplossing uiteraard de beste is, kunnen de beoordelaars soms door de bomen het bos niet meer zien. Het is dus belangrijk om duidelijk in je inschrijving naar voren te laten komen wat jouw product én bedrijf zo bijzonder maakt en welke voordelen het de aanbestedende dienst oplevert als ze voor jou kiezen.

Aanbestedingen winnen

Het grote aanbod aan IT-opdrachten biedt unieke kansen voor jou als inschrijver. qcore helpt je deze kansen te pakken. Op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van aanbesteden in de IT-branche? Zet de eerste stap richting jouw volgende overwinning en download ons Trendrapport ‘Managed Services’.

New call-to-action