Waarom structureel tenderen goed is voor je business

12 apr 2022 2 minuten leestijd Marieke Marieke

Als je met je bedrijf inschrijft op een aanbesteding, dan wil je hem winnen ook. Wanneer je structureel inzet op tenders als onderdeel van je langetermijnstrategie, kan dat goed zijn voor je business. We leggen in deze blog uit waarom!

Structureel aan tenders meedoen, kan zorgen voor meer succes en een gezonde omzetstroom. Omdat je meestal inzichtelijk hebt welke tenders er aan komen ben je beter voorbereid dan wanneer je ad hoc aan een voorbijkomende tender meedoet. Daarnaast ligt er een tenderproces klaar en weten de verschillende teamleden wat ze moeten doen als die interessante aanbesteding voorbij komt. Dit zijn factoren die je winkansen bij tenders aanzienlijk vergroten.

Demo-video bekijken

Structureel tenderen? De Bidcyle!

Structureel tenderen heeft alles te maken met het gedachtegoed van de Bidcycle. De theorie van de Bidcycle heeft als uitgangspunt dat het tenderproces een cyclus is met als hoofdfases Beïnvloeden, Voorbereiden en Tenderen. Door in te spelen op het cyclische karakter van aanbestedingen, word je steeds beter in inschrijven omdat je leert wat werkt en wat niet. Wanneer er een definitieve gunning is, begint de beïnvloedingsfase. Deze bestrijkt de hele periode tussen de gunning van de tender en het moment dat hij weer opnieuw wordt gepubliceerd. Zowel bij het winnen als bij het verliezen van een tender evalueer je, zodat je er achter komt op welke tenders je beter wel of niet in kunt schrijven in de toekomst. Verder krijg je na iedere aanbesteding een beter beeld van hoe inschrijvingen beoordeeld worden en wat een aanbestedende dienst graag wil horen. Je krijgt daarnaast een beter beeld van de prijzen waarmee jouw concurrentie inschrijft. Hoe meer inschrijvingen je hebt gedaan, hoe beter jij kunt inschatten wat een goede inschrijving is. Deze informatie kun je weer gebruiken voor de (voorbereiding op) de volgende tender.

Bidcycle

Je kunt de theorie van de Bidcycle zelf toepassen of dit (deels) samen met een externe partij doen. De tender specialisten van qcore hebben een proces dat is gestoeld op ervaring en het vele malen doorlopen van de cyclus. Hierin hebben evaluaties en forecasts een vaste plek. Het begint al bij begeleiding bij een specifieke tender, tot een jarenlange samenwerking waarbij we samen jouw tenderproces steeds beter inrichten en de winkansen aanzienlijk vergroten.

Structureel tenderen? Op tijd signaleren!

Bij structureel tenderen hoort ook het signaleren van tenders. Hoe eerder je weet dat een tender eraan komt, hoe meer tijd je hebt om je erop voor te bereiden (en te beïnvloeden). Ook als de tender wordt gepubliceerd, wil je snel op de hoogte zijn en beschikken over de stukken.

Wil je zeker zijn dat je niks mist, dan moet je daar de juiste tools voor gebruiken. Een specialisme op zich. Daarom werkt qcore voor tender forecasts en tendersignalering samen met TenderApp, waarmee je voor een vaste prijs per maand inzicht krijgt in alle gesignaleerde tenders én tenders die eraan gaan komen, met direct toegang tot alle stukken en gunningsinformatie.

Structureel tenderen? Stel je tenderteam samen!

Een ander belangrijk aspect van structureel tenderen is een goed tenderproces opstellen en het samenstellen van een tenderteam met een duidelijke rolverdeling. Lees in deze blog waarom een tenderteam essentieel is voor het winnen van aanbestedingen.

Benieuwd naar hoe de ideale samenstelling van een tenderteam eruitziet? Download dan nu het E-book ‘Zo stel je een Succesvol Bidteam samen’.

New call-to-action