Tender advies: 5 adviezen die je kans op winst vergroten

03 apr 2023 3 minuten leestijd Marieke Marieke

Je wil er als inschrijver alles aan doen om de tender te winnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je die mooie opdracht binnenhaalt? In onderstaand artikel krijg je 5 tender adviezen die je winkans vergroten. Gebruik de gratis adviezen en maak jouw inschrijving tot een succes. Daarnaast ontdek je in dit artikel hoe je met de Bidcycle methodiek je kans op tendersucces vergroot. 

Ben je meteen op zoek naar professionele begeleiding bij je tender? Neem dan contact met ons op.

Waarom tender adviezen nuttig zijn

Waarom is het van belang om tender advies in te winnen? Het inwinnen van advies is belangrijk vanwege de sturing die dit je geeft. Ook zorgt goed (tender) advies ervoor dat je niet trapt in, eenvoudig te vermijden, valkuilen. Je kans op succes is aanzienlijk kleiner wanneer je inschrijft op een aanbesteding, zonder hier goed over na te denken. 

Bij een inschrijving kan er veel misgaan. Vooral bij interessante opdrachten is de concurrentie groot. Daarnaast zijn er nog steeds veel partijen die gebruik maken van allerlei tender trucs. Deze trucs werken tegenwoordig niet meer. Zorg er daarom voor dat je de juiste tender adviezen tot je neemt en gebruikt tijdens het tenderproces.

Samenvattend levert goed advies je het volgende op:

  • Het geeft je sturing;
  • Het vergroot de kans op succes;
  • Je vermijdt allerlei eenvoudige fouten;
  • Eindresultaat: je haalt die felbegeerde opdracht binnen!

Tender adviezen om je kans op succes te vergroten

Lees hieronder onze 5  belangrijkste adviezen en maak van je inschrijving een succes: 

Advies 1. Ken de wensen en behoeftes van de opdrachtgever

Misschien wel het belangrijkste tender advies dat je kunt krijgen, luidt als volgt: “ken de wensen en behoeftes van je opdrachtgever”. De kans om een inschrijving te winnen zonder de partij achter de opdracht te kennen is verwaarloosbaar. 

Maar wat is de beste manier om de eisen vanuit de aanbestedende dienst te leren kennen? Hiervoor zijn verschillende methodes. Zo kun je deskresearch doen om de opdrachtgever beter te leren kennen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website en achterhaal met wie je te maken hebt. Deze methode is vrij eenvoudig en geeft je mogelijk niet de diepgaande inzichten waar je naar op zoek bent. 

De volgende methode zal je deze diepgaande informatie wel geven. Bij deze methode maak je gebruik van de Nota van Inlichtingen. De Nota van Inlichtingen geeft inschrijvers de kans om antwoord te krijgen op alle mogelijke vragen die ze hebben. De antwoorden worden vervolgens anoniem gepubliceerd. Je kunt voor de Nota van Inlichtingen onder andere vragen stellen over eisen, kerncompetenties, gunningscriteria en vormvereisten.

Advies 2. Zorg voor een mooie vormgeving en opbouw

Vaak vergeten inschrijvende partijen het belang van een visueel aantrekkelijke offerte. Dit is een gemiste kans om jezelf te onderscheiden. Inschrijvende partijen vergeten hierbij de spreekwoordelijke “kers op de taart” te plaatsen. 

Ook is een goede opbouw van je offerte erg belangrijk. Heb je zelf wel eens een document gelezen waarin geen logica en rode lijn te bekennen was? Voorkom dat de opdrachtgever je boodschap niet begrijpt. Zorg dus altijd voor een duidelijke opbouw. 

Je offerte geeft namelijk de eerste indruk van je bedrijf af. Wanneer deze qua opbouw en vormgeving slecht is, komt dit onprofessioneel over. Op deze manier spring je er al snel negatief uit tussen al je concurrenten. 

Advies 3. Gebruik geen vervelende trucs

Zoals je in de introductie al kon lezen, werkt het gebruik van trucs niet meer. We geven je daarom het advies om bij je tender geen ‘shortcuts’ te zoeken. Probeer simpelweg om de allerbeste inschrijving bij de aanbestedende partij neer te leggen. Dit bereik je door duidelijk beter te zijn dan je concurrenten (een tender specialist kan je hierbij helpen). 

Advies 4. Houd rekening met alle fases in het tenderproces

Het volgende tender advies luidt als volgt: “houd rekening met alle fases in het tenderproces”. Maar wat wordt hiermee bedoeld? 

Tenderen is vaak reactief in plaats van pro-actief. Wij adviseren om pro-actief te tenderen en om dit proces als continu te beschouwen. Dit pro-actieve tenderen bevat drie verschillende fases: beïnvloeden, voorbereiden en tenderen. 

Focus jezelf niet uitsluitend op het tenderen, maar houd ook rekening met de beïnvloedings fase en de voorbereidingsfase. Lees meer over de verschillende fases van het tenderproces

Tender advies: de Bidcycle

Advies 5. Gebruik geen standaard templates

Het gebruik van standaard templates is bij inschrijvingen uit den boze. De aanbestedende partij wil in de offerte zien dat je de uitvraag begrijpt. Maar waarom is het dan niet slim om standaard templates te gebruiken? Hieronder een greep uit de belangrijkste redenen waarom aanbestedingstemplates niet meer werken

  • Je komt niet meer weg met een standaard verhaal;
  • Kwalitatieve criteria zijn steeds belangrijker geworden;
  • De concurrentie is toegenomen.

Meer tenders winnen met onze innovatieve werkwijze

De bovenstaande tender adviezen helpen je al goed op weg bij het winnen van tenders. Toch is het belangrijk om deze en andere tender adviezen onder te brengen in een duidelijke strategie. Dit is van belang omdat partijen binnen deze branche professionaliseren en omdat de concurrentie toeneemt. Daarom hebben we bij qcore de Bidcycle methodiek ontwikkeld. 

Het is erg belangrijk om het gehele tenderproces goed te snappen. Onze Bidcycle methodiek omvat daarom drie verschillende fases:

  • De beïnvloedingsfase;
  • De voorbereidingsfase;
  • De tenderfase.

Lees meer over de Bidcycle methodiek en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het binnenhalen van interessante opdrachten. 

Bonus tender advies: schakel een tender professional in!

In deze blog gaven we je 5 adviezen om je kans op winst bij een aanbesteding te vergroten. Toch blijft een tender winnen, in tijden van toenemende concurrentie, niet eenvoudig. 

Wil je professionele begeleiding bij het tenderproces? Neem dan contact met ons op. 

Tender ready